Wpływ morwy białej na wyrównanie glikemii

Morwa biała jest rośliną która zwiera substancje wyrównujące po -posiłkowy poziom cukru we krwi i zmniejszające ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycy typu 2. Morwa biała ma również pozytywny wpływ na walkę z nadwagą i otyłością.

Morwa biała jest drzewem średnich rozmiarów, wysokości ok. 30 m i średnicy 1,8 m. Zasięg występowania obejmuje Eurazję, Afrykę i obie Ameryki, ale wywodzi się z Chin i na tym terenie ekstrakt z jej liści od pokoleń stosuje się w medycynie naturalnej, chociaż różne części morwy takie jak korzenie i kora również wykazują pozytywne właściwości.

Jednym z związków zawartych w morwie białej jest DNJ (alkaloid 1,5-didezoksy-1,5-imino-D-sorbitol=1-dezoksynojirimycina) oraz jego pochodne. Związek ten, rozpuszczalny w wodzie, występuje tylko w liściach morwy, jest silnym inhibitorem enzymów odpowiedzialnych za rozkład skrobi (α-glukozydazy i α-amylazy). Jego działanie polega na spowalnianiu rozkładu zawartej w żywności skrobi na cukry proste, takie jak glukoza, co z kolei prowadzi do obniżenia po-posiłkowej hiperglikemii.

W morwie białej jest również kwercetyna, czyli rodzaj flawonoidu, która wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej i metabolizm węglowodanów. Ponadto hamuje on działanie enzymu o nazwie reduktaza aldozy (ALR2), który jest odpowiedzialny za syntezę sorbitolu z nadmiaru glukozy. Podwyższony poziom sorbitolu może prowadzić do powikłań w funkcjonowaniu układu nerwowego, oczu i nerek, szczególnie u diabetyków.
Kwercetyna zawarta w morwie białej chroni komórki, błony komórkowe i DNA przed uszkodzeniami spowodowanymi działaniem wolnych rodników, co odgrywa ważną rolę w zmniejszeniu ryzyka i rozmiarów powikłań w cukrzycy typu 2.

Według raportów z przeprowadzonych badań wykazano, że spożywanie ekstraktu z morwy w ilości 0,8-1,2 g jednorazowo, wzbogaconego 1-DNJ w ilości 12-18 mg, znacząco zmniejsza wzrost glukozy po-posiłkowej, przyśpiesza wydzielanie insuliny, ogranicza jej niezbędną ilość oraz ogranicza glikogenolizę glikogenu wątrobowego.
W przeprowadzonej marcu 2016 roku meta-analizie 13 badań, wykazano, że ekstrakt z morwy białej istotnie wpływa na zmniejszenie po-posiłkowego stężenia glukozy (w 30., 60. i 90. minucie). Ale należy zaznaczyć, że zmian nie odnotowano, oceniając takie parametry, jak: stężenie glukozy na czczo, wartość hemoglobiny glikowanej, wartość wskaźnika HOMA-IR oraz stężenie lipidów (cholesterol całkowity, LDL, HDL, trójglicerydy). Mimo to ekstrakt z morwy białej może być jednym z elementów wspomagających kontrolę glikemii u chorych na cukrzycę typu 2.

Przyjmowanie morwa biała ma również wpływ na walkę z nadwagą i otyłością.
Regularne przyjmowanie morwy białej wspomaga też kontrolę masy ciała ponieważ powoduje ona ograniczenie wchłaniania cukrów, a tym samym zmniejsza się produkcja tłuszczu w organizmie.
Cenną zaletą morwy dla osób odchudzających się jest to, że hamuje apetyt na słodycze.
W badaniach klinicznych ekstrakt z morwy podawano przez 32 dni myszom z otyłością. Szybko spowodował on spadek masy ciała zwierząt.

Otyłość i nadwaga są uważane za główne czynniki prowadzące do rozwoju cukrzycy typu 2.

Cukrzyca typu 2 jest chorobą postępującą, jej rozwój przebiega stopniowo. Jej przyczyną jest nadmierne spożywanie jedzenia zawierającego duże ilości cukru. Substancją regulującą ilość glukozy w organizmie jest insulina która jest produkowana przez trzustkę. Insulina umożliwia wchłanianie i przetwarzanie na energię, lub inne substancje, glukozy w komórkach.

Kiedy spożywamy na co dzień zbyt dużą ilość cukru trzustka, aby utrzymać prawidłowe stężenie glukozy we krwi, musi produkować coraz więcej i więcej insuliny. Co po kilku–kilkunastu latach takiego stanu prowadzi do oporności na insulinę (braku odpowiedniej odpowiedzi komórek na insulinę) i względnym niedoborem insuliny spowodowanym wyczerpaniem ß komórek trzustki.

Stosowanie środków z morwy białej nie jest konieczne w terapii cukrzycowej, ani samo w sobie nie ma wyraźnego wpływu na hiperglikemie. Jednak zażywanie środka z morwy biała nie niesie żadnego ryzyka i stanowi dobry sposób uzupełnienia leczenia standardowymi lekami.
Morwa biała może ostatecznie przyczynić się do poprawienia kontroli poziomu glukozy, przyśpieszenia pozytywnych rezultatów leczenia cukrzycy i redukcji ryzyka wystąpienia powikłań cukrzycowych.

 

Suplementy diety zawierające morwę białą w atrakcyjnej cenie.

 

Mogą cię zainteresować

Dodaj komentarz