Wino lepsze od piwa w ochronie przed cukrzycą typu 2

Według najnowszych badań, wino może być „bardziej pomocne” w ochronie przed cukrzycą typu 2 niż piwo lub alkohol wysokoprocentowy.

Zespół naukowców z Chin poddał badaniom zależności pomiędzy poszczególnymi rodzajami napojów alkoholowych, a cukrzycą typu 2.

Dane zostały zebrane przez wyszukiwanie z baz danych medycznych badań naukowych PubMed, Embase i Cochrane Library. Trochę poniżej 400.000 ludzi i 20,641 przypadków cukrzycy typu 2 zostało uwzględnionych w analizie.

Badania wykazały korelację między spożyciem wina i zmniejszeniem się ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 w porównaniu z brakiem lub rzadkim piciem alkoholu. Jednocześnie spożycie piwo lub alkoholu prowadziło do niewielkiego trendu malejącego ryzyka cukrzycy typu 2 z ryzykiem względnym odpowiednio 0,96 i 0,95.

Naukowcy stwierdzili, że istnieje „paraboliczny związek” między tymi trzema rodzajami alkoholu i cukrzycą typu 2.

Szczytowy punk zmniejszenia ryzyka, na poziomie 20%, został zauważony w przedziale spożycia wina od 20 g do 30 g dziennie. Równocześnie, szczytowe zmniejszenia ryzyka w przypadku piwa wyniosło 9% przy spożyciu d 20 g do 30 g dziennie. Alkohol wysokoprocentowy najlepszy wynik osiągną w przypadku spożycia od 7 g do 15 g dziennie, zmniejszając ryzyko o wyłącznie 5%.

Te odkrycia są spostrzeżeniami statystycznymi w konsumpcji alkoholu w całej populacji. Zaleca się aby spożycie alkoholu było nieregularne i nie wyniosło więcej niż 14 jednostek alkoholu tygodniowo. Szacuje się, że 14 jednostek alkoholu jest równoznaczne siedmiu małych kieliszków wina, 6 półlitrowych kufli piwa, pięć szklanek cydru lub 14 pojedynczych kieliszków alkoholi wysokoprocentowych.

 

Mogą cię zainteresować

Komentarz na temat “Wino lepsze od piwa w ochronie przed cukrzycą typu 2

Dodaj komentarz