Odpowiednia dieta może zastopować rozwój cukrzycy typu 2

Uczeni z King’s College London przeprowadzili badania nad takimi modyfikacjami codziennej diety która pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi.

Wyniki badania zostały opublikowane na łamach PLoS ONE – recenzowanego internetowego czasopisma naukowego. W badaniach wzięło udział 73 osoby: 15 osób zdrowych, 14 sportowców, 23 osób otyłych, 10 pacjentów ze stanem przedcukrzycowym oraz 11 chorych na cukrzycę typu 2.

Ryby, orzechy, awokado, słonecznik, olej sojowy.
Najbardziej korzystne pożywienie w przypadku zagrożenia cukrzycą typy 2 jest te zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Według wniosków z badania, rezygnacja z produktów zawierających tłuszcze nasycone oraz wzbogacenia jadłospisu o pożywienie z wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi może spowolnić rozwój, a nawet jej zapobiec, cukrzycy typu 2.

Tłuszcze nasycone znajdują się m.in. w wieprzowinie, wołowinie, drobiu ze skórą, maśle. Oprócz nadmiernego zwiększania poziomu cukru również podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi, przyczyniają się do rozwoju otyłości.
CardioChek – Szybki i prosty pomiar poziomu cholesterolu.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe są w obfitujących ilościach w oleju sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, orzechach, tłustych rybach np. łososiu, makreli. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe obniżają ryzyko chorób serca i udaru mózgu.

Oczywiście osoby otyłe są bardziej narażone na tę chorobę, dlatego pierwszym krokiem do zminimalizowania ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2 jest zwykle zredukowanie masy ciała prze zmniejszenie spożywanych posiłków oraz regularną aktywność fizyczną. Przez aktywność fizyczną nie trzeba rozumieć ciężkich ćwiczeń na siłowni, wystarczą długie spacery np. z psem oraz częste ręczne wykonywanie codziennych czynności.

Zbadaj długoterminowe wyrównanie poziom cukru.

 

Mogą cię zainteresować