Według przeprowadzonej analizy naukowej, dotychczasowo zebranych danych z badań, aloes może mieć właściwości istotnie obniżające poziom glukozy.
Aloes jest rośliną, która pochodzi z Afryki, oraz z niektórych wysp na Oceanie Indyjskim, jednak może być uprawiana w dowolnym miejscu, z odpowiednim środowiskiem tropikalnym. W pomniejszych badaniach aloes wykazał efekty obniżające poziom glukozy, więc naukowcy z David Grant Medical Center w Kalifornii, postanowili przeprowadzić metaanalizę w celu przeglądu właściwości aloesu na większej liczbie uczestników.
Metaanaliza – rodzaj badania naukowego z zakresu analizy danych. Oparta jest na odkrywaniu wiedzy przy pomocy zebrania i analizy informacji uzyskanych z innych, wcześniej przeprowadzonych, badań naukowych.
Naukowcy zadbali aby do analizy wybrać tylko te badania, które spełniały szereg czynników jakościowych, w tym tylko te badania kliniczne, które wykorzystały placebo, lub aktywną kontrolę. Z początkowych 205 rozpoznanych badań nad aloesem, dziewięć z nich spełniło kryteria wymagane do włączenia do naukowej analizy danych.
Wyniki badań wykazały, że aloes obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 2,6 mmol/l (47 mg/dl), oraz obniża poziomy HbA1c o 12 mmol/mol (1,1%). Naukowcy zauważyli, że uczestnicy u których występował bardzo wysoki poziom glukozy we krwi na czczo (ponad 11,1 mmol/l lub 200 mg/dl) uzyskali największą korzyść z aloesu.
Naukowcy nie mogą stwierdzić z całą pewnością dlaczego tak jest, że aloes może doprowadzić do znacznej poprawy poziomu cukru we krwi. W jednej adnotacji autorzy badania zauważyli, że spożywanie aloesu może prowadzić do wystąpienia objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak skurcze brzucha i biegunka, które mogły mieć wpływ na przyjmowanie pokarmu i/lub trawienie, co mogło odgrywać rolę w zmniejszeniu poziomów glukozy.
Naukowcy podkreślili, że chociaż dziewięć badań spełniło wyznaczone kryteria jakościowe, to dobrane badania nie były wystarczająco duże. Miały krótki czas trwania i małą liczbę uczestników w poszczególnych badaniach.
Metaanaliza wskazuje na znaczące pozytywne skutki spożywania aloesu, ale naukowcy konkludują „potwierdzenie i zagłębienie się w wyniki tych odkryć wymaga kolejnych badań klinicznych, które były by obszerniejsze i lepiej kontrolowane”.
Wyniki badań opublikowano w Journal of Alternative and Complementary Medicine.
Komentarz na temat “Odkryto, że aloes ma właściwości obniżające poziom glukozy.”
Comments are closed.