Odkryto, że aloes ma właściwości obniżające poziom glukozy.

Według przeprowadzonej analizy naukowej, dotychczasowo zebranych danych z badań, aloes może mieć właściwości istotnie obniżające poziom glukozy.


Aloes jest rośliną, która pochodzi z Afryki, oraz z niektórych wysp na Oceanie Indyjskim, jednak może być uprawiana w dowolnym miejscu, z odpowiednim środowiskiem tropikalnym. W pomniejszych badaniach aloes wykazał efekty obniżające poziom glukozy, więc naukowcy z David Grant Medical Center w Kalifornii, postanowili przeprowadzić metaanalizę w celu przeglądu właściwości aloesu na większej liczbie uczestników.

Metaanaliza – rodzaj badania naukowego z zakresu analizy danych. Oparta jest na odkrywaniu wiedzy przy pomocy zebrania i analizy informacji uzyskanych z innych, wcześniej przeprowadzonych, badań naukowych.

 

Naukowcy zadbali aby do analizy wybrać tylko te badania, które spełniały szereg czynników jakościowych, w tym tylko te badania kliniczne, które wykorzystały placebo, lub aktywną kontrolę. Z początkowych 205 rozpoznanych badań nad aloesem, dziewięć z nich spełniło kryteria wymagane do włączenia do naukowej analizy danych.

Wyniki badań wykazały, że aloes obniża poziom glukozy we krwi na czczo o 2,6 mmol/l (47 mg/dl), oraz obniża poziomy HbA1c o 12 mmol/mol (1,1%). Naukowcy zauważyli, że uczestnicy u których występował bardzo wysoki poziom glukozy we krwi na czczo (ponad 11,1 mmol/l lub 200 mg/dl) uzyskali największą korzyść z aloesu.

Naukowcy nie mogą stwierdzić z całą pewnością dlaczego tak jest, że aloes może doprowadzić do znacznej poprawy poziomu cukru we krwi. W jednej adnotacji autorzy badania zauważyli, że spożywanie aloesu może prowadzić do wystąpienia objawów ze strony przewodu pokarmowego, takich jak skurcze brzucha i biegunka, które mogły mieć wpływ na przyjmowanie pokarmu i/lub trawienie, co mogło odgrywać rolę w zmniejszeniu poziomów glukozy.

Naukowcy podkreślili, że chociaż dziewięć badań spełniło wyznaczone kryteria jakościowe, to dobrane badania nie były wystarczająco duże. Miały krótki czas trwania i małą liczbę uczestników w poszczególnych badaniach.

Metaanaliza wskazuje na znaczące pozytywne skutki spożywania aloesu, ale naukowcy konkludują „potwierdzenie i zagłębienie się w wyniki tych odkryć wymaga kolejnych badań klinicznych, które były by obszerniejsze i lepiej kontrolowane”.

 

Wyniki badań opublikowano w Journal of Alternative and Complementary Medicine.

 
System qLabs Q3. Kontroluj INR. Ciesz się życiem

Mogą cię zainteresować

Komentarz na temat “Odkryto, że aloes ma właściwości obniżające poziom glukozy.

Comments are closed.