Dieta w ciąży może mieć wpływ na DNA i ryzyko cukrzycy.

Naukowcy odkryli, że to co kobieta spożywa w trakcie ciąży może mieć wpływ na rozwinięcie się u dziecka cukrzycy typu 2.

Dieta, stres, palenie tytoniu i inne czynniki środowiskowe, razem z wrodzonymi właściwościami w łonie, czyli środowiskiem wewnątrzmacicznym, może mieć wpływ na kod genetyczny niemowląt.

Aż do tego przełomu, naukowcy nie byli w stanie w pełni zdefiniować sposobu w jaki ludzie dziedziczą przypadłości, w tym cukrzyce typu 2 lub otyłości.

Według badań opublikowanych przez czasopismo naukowe „Science” naukowcy stwierdzili teraz, że te „programowanie w trakcie rozwoju” może przyczyniać się do wzrostu otyłości,

Odkryli oni, że różnice genetyczne rybosomalnego DNA (rDNA) – jest to materiał genetyczny, który tworzy w komórce służce do budowania białek rybosomy – mogą kierować tym, jak środowisko wewnątrzmaciczne determinuje cechy dziecka.

 

Rybosomalny DNA (rDNA) – występuje głównie w jąderku, służy jako matryca do syntezy rRNA, ulega transkrypcji na pre-rRNA. Ten buduje po obróbce wraz z białkami rybosomy. W czasie podziałów tworzy przewężenie wtórne chromosomów.

 

Kierujący badaniami, prof. Vardhman Rakyan z Queen Mary University of London, powiedział: „Fakt, że różne odmiany genetyczne rybosomalnego DNA wydają się odgrywać tak ważną rolę, sugeruje, że w przypadku wielu badań nad ludzką genetyką mogło do tej pory brakować kluczowego elementu tej układanki. Badania te przyglądały się tylko pojedynczej kopii części genomów poszczególnych osób i nigdy rybosomalnemu DNA”.

„To może być powodem, dlaczego do tej pory byliśmy w stanie wyjaśnić tylko niewielką część dziedziczenia wielu cech zdrowia. Ma to wiele sensu w kontekście chorób metabolicznych, takich jak cukrzyca typu 2”.

Przeprowadzono eksperyment w którym porównano dietę o niskiej zawartości białka, w której białko stanowiło 8 procent, z normalną dietą, z 20 procentami białka na potomstwie myszy. Kiedy przyjrzano się DNA, znaczące różnice zostały ostatecznie znalezione w wynikach rybosomu.

Profesor Rakyan dodał: „Gdy komórki są poddawane złym warunkom, na przykład, gdy poziom składników odżywczych jest niski, to dostosowują one produkcję białka jako strategię przetrwania. W przypadku mysich matek z nisko-proteinową dietą zauważyliśmy, że ich potomstwo miało metylowany rDNA.”

„To spowolniło ekspresję ich rDNA, przez co mogło mieć wpływ na funkcje rybosomów, a w konsekwencji mniejsze potomstwo. – Aż 25 procent lżejsze”.

 
A1cNow+. Analizator hemoglobiny glikowanej.

Mogą cię zainteresować

Komentarz na temat “Dieta w ciąży może mieć wpływ na DNA i ryzyko cukrzycy.

Dodaj komentarz